Fransız müzik aletleri firması Arturia, analog Brute ailesini yeni bir drum machine ile büyütüyor.
Arturia, çok geniş yelpazede ürün sunan bir firma olarak Brute serisi ile full analog pazarında hatırı sayılır bir isim haline geldi. Ağırlıklı olarak orta fiyat sınıfında bulunan Brute ailesinin en tatlı özelliği kuşkusuz ekransız olması. Arayüzün tamamen knob ve slider ‘lar ile sağlandığı bu ürün familyasında çok kafa yormadan, vintage synth tadını almak mümkün.
Drumbrute ise istisna değil. Sadece bank ve pattern’lerin belirtildiği küçük numerik ekran dışında, herşey tuşlarla kontrol ediliyor. Rhytm box ‘lar ise son zamanlarda oldukça revaçta, bu nedenle Arturia ‘nın bu hamlesinin çok yerinde olduğunu söyleyebiliriz.
Drumbrute, 12 farklı kanaldan her birinda farklı bir drum sound ile geniş bir yelpaze sunuyor. Her bir kanalı kendi parametreleri mevcut. Sesler standart olarak Level, Pitch ve Decay parametreleri ile oynanırken belli başlı seslerde kapsam genişletilmiş.
Padler ile direk kayıt yapılabilirken, alet üzerindeki 16 Step Sequencer üzerinden de ritm ‘ler rahatça yazılabilir. Alet, her bir kanal için farklı sequencer length ayarlanmasını olanaklı kılıyor, buna göre tekdüzelikten uzak güzel polyrhytm ‘ler yazmak mümkün.
12 kanalımız var ama, output’lar gruplanmış. Kick 1 ve Kick 2 ‘nin kendi ayrı çıkıları var iken, Snare/Clap/Rim, Hatler ve Cymballer ve Maracas/Zap sesleri konsolide edilerek çıkışlara yönlendirilmiş.
Cut-off ve Resonance Filtreleri ile sesinizin karakterini derinlemesine detaylandırabiliyorsunuz.
Aletin üst kısmına baktığımda eski Electribe EMX-1 ‘in arayüzüne çok benzettim. Kullanımı çok rahat ve çok sevdiğim bir arayüz; sade, basit ve anlaşılır. Takar takmaz üretmeye başlayacağınızı rahatlıkla anlayabilirsiniz. Electribe EMX-1 ‘in sorunu kanal bazında detaylandırmada çok kısıtlı kalmasıylı. Çok güzel pattern’ler yazabiliyordunuz ancak, sadece master çıkışı sağladığı için hem kendi içinden hem de dışardan pattern’i renklendirmek ve detaylandırmak pek mümkün değildi. DrumBrute, her bir kanalın ayrı tweakleri ile, ve ayrı sağladğı output’ları ile çok değişik olasılıklara kapı açıyor. Bunun dışında repeat fonksiyonu bu noktada çok önemli bir gelişme olmuş. Kapsamı 4 farklı mezuru kapsasa da, büyük bir fark yaratıyor. Elektron Octactarck ‘in delay machine ‘i ile elde ettiğimiz etkilerden birini, çok rahat bir arayüz ile konsola taşımış Arturia.
Çok güzel bir ürün olmuş, yeni başlayacaklar için mükemmel ötesi bir ürün, ancak şunu da belirtmem gerekir ki biraz yol alındığında, bir noktada aynı Electribe EMX-1 gibi doyuruculuğunu yitirecek bir ürün olması kuvvetle muhtemel. Elektron veya Dave Smith gibi high-end ürünlere göz kırpacağınız zaman da gelecektir.
Ürün, bu hafta içerisinde 400 dolarlık bir fiyat etiketi ile satışa sunuluyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Arturia, fiyat/performans konusunda bu sene bir çok editörün – ve müzisyenin – seçimi olacak.
Bu kadar lafın üzerine sizi lansman videosu ve Perfect Circuit ‘in product review ‘i ile başbaşa bırakalım.
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.