Müzik endüstrisinin belki de en büyük eksiği, ve de geleceğin tartışmasız trendi, portatif müzik aletleri.
Çıkan akıllı telefon app’leri, bu konudaki boşluğu kısmen de olsa doldurmaya çalışıyor. Bu sefer cebinizde, üretme ve yaratma ihtiyacınızı ayaküstü çözecek, bu konudaki en başarılı programlardan birini görüşünüze sunacağım.
Porgramın adı Triq Traq. iPad veya iPhone ‘unuzun AppStore ‘undan $3.99 USD karşılığı satın alınabilen bu ufak programın maharetleri, tahmin edilenden de büyük. Programın öğrenme eğrisi neredeyse yok gibi, temel konseptlere üç beş aşinaysanız, eline aldığınız gibi kullanabiliyorsunuz.
Bu küçük tatlı yazılım ile, çok kolay ve rahat bir şekilde müzik yapmaya başlayabiliyorsunuz. Session bazında çalışılıyor (Jargonda Bank olarak da bilinir), her bir session için toplamda 16 pattern hazırlayabiliyorsunuz. Bu 16 pattern, maksimum olacak sekilde birbiri ile chain edilebiliyor, böylelikle küçük aranjmanlar yapabiliyorsunuz.
BPM ayarını, istediğiniz ritimde 4 kere dokunarak ayarlayabiliyorsunuz.
Program A,B,C ve D olarak 4 farklı kanaldan oluşuyor. Sarı renkli A kanalı, base drum seslerini size sunuyor. Mavi renkli B kanalından Zil ve perküsyonları ekleyebiliyorsunuz. Pembe renkli C kanalı bass kanalı olup, Turuncu renkli D kanalından ise synth line ‘ları yazabiliyorsunuz. Pattern yapımı çok kolay, record tuşunu çalıştırıp ekrandaki 8 adet pad aracılıgıyla iki saniyede hemen bir ritm çıkartabiliyorsunuz ortaya. Pad’lerle aram iyi değil diyenlerdenseniz, Step edit kısmında tek tek sequencer stepleri üzerinde de yazabilirsiniz müziğinizi.
Master Level, Decay, Pan, Pitch, Filter ve Delay send gibi bir çok özellik, ana sayfadan rahatça ulaşılabilir nitelikte. Bu ayarlar arasında rahatça gezinip oynayabilirsiniz. Record ‘u calistirip oynadığınız parametreler için motion sequencing özelliği mevcut.
Her bir kanal için loop range kısmında döngülerin zamanını ayarlayarak, daha progresif özellikte polyrhytm ‘ler yazabiliyorsunuz. Swing özelliği ile ise, iyice ilginç sonuçlar alabilirsiniz.
Filter kısmının arayüzüne kaosspad ‘den aşinayız, cutoff ve resonance degerlerini buradan rahatça değiştirebiliyorsunuz. Motion sequence özelliği de filtre hareketlerine ve yapımlarınıza çok güzel bir hava katıyor. Mixer kısmından da kanal ses düzeylerini ayarlayıp basit bir miksaj yapabiliyorsunuz. Pitch kısmında ise detaylıca gerekse genel, gerekse step bazında çok ince tuning ayarları yapabiliyorsunuz.
Aşırı detaylı bir program değil, ancak kelimenin tam anlamı ile hızlı bir müzik makinesi. On saniye içinde güzel bir base ritim yaratıp, 10 dakika içinde detayları ile oynayarak güzel bir şey ortaya çıkartabilirsiniz. Istanbul trafiğinde geçireceğiniz bir buçuk saat içinde onlarca şarkıyı bir anda üretebilirsiniz. Ayrıca instant pattern değişim özelliği de mevcut. Pattern kısmında pattern’ler arasında hızlıca geçip, oldukça progresif sonuçlar elde edebilirsiniz. Sadece Pattern change alanında üç pattern ile yapabilecekleriniz bile sizi oldukça memnun edecektir.
Tabi cepte yap cepte kalsın olsaydı, bir süre sonra hoş ama boş bir program haline gelirdi, ancak triq traq hiç öyle değil. IAA baglanti özelliği ile Cubase gibi DAW ‘larla direk iletisim kurabiliyor, Ableton Link ile %100 uyumlu bir şekilde calisiyor. Triq Traq ‘de yaptıklarınızı eve döndüğünüz zaman, speaker kablosu aracılığıyla hemen DAW ‘iniza atip, üzerinde çalışabiliyorsunuz.
Hardware Sampler ‘lar için de kullanımı çok rahat. Gene speaker kablosu aracılığı ile input kanallarına girerek, direk sample alip, programın kısıtlarını tamamen ortadan kaldırabiliyorsunuz.
Kesinlikle tavsiye ettiğim bir program, sizler de çok keyif alacaksınız.
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.