Isveçli müzik aletleri firması Elektron, analog serisinin MKII modellerini duyurdu.
Daha geçtiğimiz haftalarda Octatrack MKII versiyonu ‘nun haberini sizlerle paylaşmıştık. Henüz bu haberin dumanı tüterken, Elektron hızını alamadı ve Analog Four Synthesizer ve Analog Rytm için MKII modellerini duyurdu.
Octatrack ‘in MKII ‘si için işlevde pek bir değişiklik gözlemeyip, yalnızca mekanik bir uprade ile karşılaştığımızı belirtmiştik, ancak Analog Serilerinde durum böyle değil. Elektron, bu cihazlarında açmış ağzını yummuş gözünü – ve çok beklenen bir takım fonksiyonları MKII verisyonları ile birlikte getirmiş.
Öncelikle her iki aletin de ortak paylaşımı olan estetik değişikliklere değinelim – ki Octatrack MKII ile karşılaştırıldığında oldukça dramatik ve alışılmadık bir değişikliğe gidilmiş. Öncelikle Elektron ‘un “Box” tarzı tasarımına hoşçakal diyebilirsiniz, Stand tadında ve açılı “angled” dizayn ön plana çıkıyor. Rengi oldukça beğendim, hafif aluminyum şase, ancak mat değil, bu nedenle oldukça şık duruyor. Tuşlarda Digitakt ile başladıkları arkadan aydınlatmalı tuşlara dönülmüş ve ekran OLED. Ancak iki alette de boydan 35, enden 50c kadar bir büyüme olmuş, yani aletler eski olduğundan daha büyük ve hantal, yanımda oraya buraya taşıyayım dediğinizde eski aletler kadar kullanışlı olmayacak.
Fonksiyonel olarak Analog four ‘da pek bir değişiklik yok, daha çok mekanik kalmış. Analog Four Synthesizer olarak substraktif sentez için yeterince kapsamlı bir ürün. Daha yok baslar almak için, analog devreler yenilenmiş, yani daha kaliteli ve tok bir ses bekleyebiliriz.
Asıl değişiklik Analog Rytm ‘de, daha önce C6 araciligiyla sample atıp her bir kanal için analog ve sample sesi layer edebiliyorduk. MKII ‘de Analog Rytm ‘in kendi sample engine ‘i var. Digitakt ‘in basit arayüzü olduğu gibi bu ürüne adapte edilmiş, bu nedenle Analog Rytm, MKII ‘ler arasında en verimli olanı diyebiliriz.
Bunun dışında, beklendiği üzere Overbridge teknolojisi her iki üründe de destekleniyor ve MKII ürünlerde Overbridge Basic ve Premium olarak iki seçenekte geliyor. Basic Overbridge beleş ama kısıtlı bir versiyon, Premium için ise belli bir ücret ödemek gerekiyor. Digitakt ile başlanan bu uygulamanın MKII ve diğer tüm yeni product ‘lara uygulanması elbetteki bekleniyordu ancak daha öncesi bedava sunulan ürün için bir anda para istenmesi ‘nin bir çok Elektron kullanıcısını üzdüğü de bir gerçek. Burada kısa bir eleştiri de yapalım, Overbridge ‘in mevcut yapısı itibariyle parayla satılacak halde olduğunu düşünmüyorum, ancak ne zaman C6 ve benzeri programları Overbridge üzerinde konsolide ederler, o zaman parasını hak edecegini söyleyebilirim.
Analog Four MKII Eylül 2017 ‘de 1449 EUR / 1349 USD;
Analog Rytm MKII ise Ekim 2017 ‘de 1699 EUR / 1549 USD ‘den satışa sunulacak.
Bunun dışında eski fiyatların üzerine 200 USD ‘lik gibi bir artışı da gözümüz kesmedi değil 🙂
Merakla bekliyoruz.
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.