Elektronik müzik macerama ilk Electribe EMX-1 ile başlamıştım, bu nedenle Electribe ‘ların yeri benim için her zaman ayrı olmuştur.
Ve şimdi, Korg bugün, yeni Elektribe serisinin lansmanını yaptı. Bu versiyon synth olarak çıkmıştı, ancak EMX ve ESX ‘e serisine bağlı kalınarak, sampler ve synth olmak üzere iki farklı versiyonda, tabiri caiz ise refurnish edilerek piyasaya sürüldü.
Bu yüzden, Electribe ‘i incelerken EMX ve ESX serileri ile kıyaslayacağız.
Yeni Electribe ‘lar eskisine kıyasla oldukça kompakt ve ince ve arayüz çok daha basitleştirilmiş gibi duruyor.
Eski EMX ve ESX modellerinde analog sıcaklığı verebilmek için ampul ‘den geçiriliyordu, bu özellik yeni electribe ‘larda kaldırılmış.
16 step sequencer tamamen pad’e dönüştürülmüş. Bu pad sistemi, sequencer özelliğinin yanısıra manuel çalım ve parametre kontrolleri için kullanılabilme gibi ek özellikler getiriyor. Oldukça etkili, ama Electribe kullanım kolaylığı ile öne çıkmış bir alet, herşeyi destekleyen bir pad sistemi durumu ne kadar basitleştirir veya komplikeleştirir, bunu aleti kullanınca görecegiz.
Eski modellerde pattern ‘ler sekiz mezur idi, bu yeni alette dört mezura çekilmiş görünüyor, ki bu durum pek hoşuma gitmedi diyebilirim. Çoğu istasyonda dört mezur fazlası ile yeterli olurken sekiz mezur, bir çok istasyonun sunmadığı bir özellikli ve özellikle ambient müzik yapanlar için çok büyük esneklik sagliyordu. Mikro seviyede bir ayar saglamıyorsa dört mezura düşürülmesini bir negatiflik olarak algılıyorum.
Bunun dışında oscillatör manuel ayarlamadan çıkartılıp dijital kontrollere alınmış gibi duruyor. Eski electribe ‘larda farklı bir arayüz vardı, ancak bu seferkinde standart synth arayüzüne bir dönüş görüyoruz, ki bu oldukça kullanışlı ve farklı synth ‘ler kullananlar için çabuk adapte olunabilecek bir altyapı saglıyor.
En güzel özelliği olarak gördüğüm motion sequence bu versiyonlarda da sunulmuş. Üstelik eskiden aktive edilmesi gerekiyordu, şimdi otomatize edilmiş gibi duruyor. Recorda basıp parametre oynamalarınızı yapıp sonucu direk duyabiliyorsunuz.
Yeni özelliklerden biri one-step undo, müthis bir eklenti olmuş, zira özellikle motion sequencer ‘da hoşunuza gitmeyen bir sonuç alırsanız tek tuşla undo edebiliyorsunuz. Hop geri al bir daha yap….müthis!
Control Ribbon, yerini ufak bir dokunmatik panele bırakmış, daha önce mikser ve bir takım ürünlere entegre ettiği dokunmatik Kaoss teknolojisi ‘nin mini versiyonu buraya da gelmiş. Buraya iki parametre ekleyerek dokunmatik olarak kontrol edebiliyorsunuz. Özellikle live performanslar için çok güzel bir özellik.
FX kontrollerinin nasıl olduğu pek anlaşılmıyor ancak eski Electribe ‘larda 3 efekti overlap edip kullanabiliyordunuz, farklı ayarlarda 3 delay ile çok garip sonuçlar elde ettiğimi hatırlarım, güzel deneysel bir ortam sağlıyordu. Böyle bir şey görmedim ama dijital arayüze alınmış olabilir, gelsin görecegiz.
Genel olarak eskiden beri süregelen Electribe ‘lardaki sorun, çok rahatlıkla müzik yapabilmeniz, ancak pattern’lere hareket katmak istediginizde çok elverişli bir ortam sunmamasıydı. Bir pattern, ister istemez sürekli kendini tekrar eder hale geliyordu ve doyurmuyordu, ancak DAW yardımıyla kompozisyonu renklendirebiliyordunuz. Yeni açıklanan 2. Versiyon Electribe ‘larda, bunu aşacak bir sürü kontrol ünitesi yerleştirilmiş, bunun haricinde dört mezuru aşkın şarkılar için Pattern Chain özelliği koyulmuş. Dört mezur’a düşürülmesi oldukça tepki aldı sanırım, bu nedenle pattern chain ile bir “yama” yapmışlar. Gerçi pattern chain potansiyel olarak 8 mezurun üstünü de olanaklı kılıyor, ama daha çok müziğin aranjmanında işe yarayacağını düşünüyorum.
Ancak Electribe, Synth kısmında oldukça başarılı. Çok daha profesyonel ve komplike aletlerden sonra, Electribe ‘in basitliğine çekilmediğimi söylemek yalan olur, sanırım ne olursa olsun bir tane edinecegim.
Sampler versiyonuna gelince, söyleyecek çok az şey var, zira sampling, sentez ‘den çok farklı bir konu ve Electribe ‘in hiç bir zaman bu konuda güzel bir noktaya ulaşabildiğini düşünmüyorum. Octatrack var iken, başka bir sampler ‘a ihtiyaç veya özlem duymak saçma bir durum olur zaten. Ancak bunun dışında samplingde de korg, müthiş bir özellikle beni şaşırtmıştı, hak yemeyelim, dış aletlerden sample alınacağı zaman “stand-by” modu vardı, ve gelen ses sinyaline göre sample almaya başlıyordu. yani çalmaya başladığınız an kayda başlayıp, sizi bir sürü edit/crop zahmetinden kurtarıyordu. Genel olarak bütün sampler ‘larda (bu konuda çığır açan Elektron Octratrack ‘de bile) bir allahın kulu footswitch desteği koymayı akıl edememiş. MIDI Controller arayüzü ile footswitch oluyor ancak çok etkili değil.
Bir şey yazılmamış ama, pille çalışan portable bir alet olsa çok güzel olurdu, zira şimdiki Electribe ‘lar al çantaya at, orada burada çıkar çal ‘a oldukça uygun tasarlanmış.
Çok güzel makine….çok güzel…
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.