Bastl instruments, Çek Cumhuriyeti ‘nin Brno kentinden, ağırlıklı olarak modular synth yapan ve tamamen el yapımı ürünler sunan, indie bir müzik aletleri firması. Firma çok ilginç bir firma, gönüllü öğrencilerin üretime katkısı büyük, knob ‘lar şirketten birinin babası tarafından tedarik ediliyor falan. Kulağa biraz amatör gibi gelse de sizi yanıltmasın, aletler hiç de amatör işi değil.
Kendilerini ilk Microgranny sampler ürünleriyle tanıdım. Bu küçük canavar, kolay kullanımı, basit arayüzü ve cebe at taşı portatifliğiyle setup ‘ımın vazgeçilmez bir parçası haline gelmişti. Modüler synth ‘lere pek ilgim olmadığından olsa gerek, diğer ürünleri ile pek ilgilenmemiştim.
Firma, geniş modül yelpazesini özel kasalarda kombine ederek, pre-set box ‘ları satışa sunmaya başladı. Bunlardan Rumbarack 2.0 en kapsamlı olanı. Geçtiğimiz günlerde kurcalama fırsatı buldum ve “Noluyor lan” dedim afedersiniz, alet aklımı başımdan aldı.
Rumbarack, tamamen ahşap casing ve arayüzleri ile çok güzel bir estetik yakalamış. Kapattığınız zaman 1,5×1,5 karış kadar kübik ahşap bir kutu halini alıyor. Üzerine monte bir de kayışı var. Hızlıca toparlayıp, omuzuna asıp taşıyabiliyorsunuz.
Açtığınızda ise, benim gibi daha çok konsolide music box kullanıcısıysanız, aynı havayı ve kullanım kolaylığını veriyor. Tabi ki daha efektif olabilirdi ama her bir modül hem tek başına hem de kombine olarak çok kolay bir arayüz sağlayacak şekilde tasarlanmış. Modüler ‘in göz korkutucu karmaşıklığı bir anda gözümün önünden uçtu gitti, ve en önemlisi, aleti kullanırken pek yabancılık hissetmedim. Hem de yeri geldiği zaman – özellikle sequencer kısmında – herhangi bir music box ‘dan daha geniş bir kullanım alanı da yaratıyor kullanıcıya.
Yeterince kullanmaya vaktim olmadı ama deneysel anlamda hiçbir music box ‘un vermediği doyuruculuğu sağlıyor. analog ve dijital modüller, güzel bir şekilde bir araya getirilmiş. Drum & Synth, Filtre, Mixer vs. analog iken, sampler gibi öğeler de dijital.
Ben en çok sequencer ‘a bayıldım. 4 lü matrix olarak pozisyonlanmış 16 step-sequencer ‘da her bir track için farklı scene ‘lar hazırlayıp aralarında geçiş yapabiliyorsunuz. Bunun dışında he bir kanal için step sayısını ayarlayabiliyorsunuz. Polyritm ‘ler için çok iyi bir özellik.
Bu aletle de modular kafası o kadar güzel geldi ki. Ufak audio cable ‘lar ile modülleri birbirine bağlayarak signal pathway ‘leri belirliyorsunuz. İşin teknik altyapısını bilmek ayrı ama elinle inşa etmek apayrı bir zevk verdi.
Rumbarack ‘in hangi modüllerden oluştuğunu ise aşağıda görebilirsiniz.
- Tea Kick – analog drum & synth
- Noise Square – multi signal generator
- 2x Skis – dual decay envelope with VCA
- 2x Cinnamon – multi flavoured state variable filter
- grandPa – granular sampler voice
- Knit Rider + Exp – 6 channel trigger / gate sequencer
- Popcorn – CV / Gate sequencer with quantizer
- Tromsø – analog downsampler & more
- Quattro Figaro – Quad VCA mixer
- ABC – 6 channel mixer
- Ciao ! – 4 line outputs & headphone amp
- 100 % eurorack compatible
- portable case with carry strap
- closing lid which works as positioning system
- built in high quality Meanwell powersupply
- power connector 120 / 240 AC
Daha teknik bir tanıtım ve iş üstünde görmek için ise, Musikmesse 2015 ‘den bir video ‘yu da yazımıza konduralım.
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.