Doctor Strange, 04 Kasım 2016 tarihinde vizyona girdi, bizler de vakit kaybetmeden Marvel ‘in yeni filmini sizler için yazdık.
Marvel, önümüzdeki bir kaç yıllık planında eski karakterlerden yavaş yavaş uzaklaşıp, yerine yeni karakterlere odaklanacağının sinyalini vermişti. Riskli bir iş olsa da, Marvel Ant-man ‘den sonra Doctor Strange ile bu işi gayet iyi kotaracakmış gibi duruyor.
Film üzerine konuşacak olur isek, tüm Marvel filmlerinde artık standart haline gelmiş görmezden gelinen mantık hataları, Doctor Strange ‘de de var – ancak bu durum sadece marvel filmlerinde değil, tüm holywood filmlerinde geçerli. Ben şahsen biraz daha gerçekçi yaklaşımları tercih ederim ve ben olsam ne yapardım diye düşünürüm. Akıl hayal almayacak yeteneklere ve olaylara şahit olan insanların, hikaye akışında herşeyi nasıl gayet rahat kabullenip aksiyona giriyor olmalarını aklım hayalim almıyor açıkçası. Biri benim karşımda karınca boyutuna küçülse, havada uçsa kaçsa, elinden başından alevler çıksa durumu idrak etmem ve kabullenmem – açık görüşüme karşın – uzunca bir zamanımı alırdı herhalde. Toplum üzerine etkisinde ise, ortada müslümanlık hristiyanlık kalmaz, tüm inanışlar çöker, yerini bu metaları açıklamaya uygun yeni inanışlar alırdı. Ne bileyim, bu tip şeyleri insanların gayet doğal karşılaması her zaman garibime gitmiştir, Doctor Strange ‘de bu konuda bir istisna yapmıyor açıkçası.
Benedict Cumberbatch ‘ı yer aldığı Sherlock ve Imitation Game filmlerinde pek yakıştıramamıştım. Tipinden midir nedir, adam sanki sadece Sci-fi filmlere uyuyor. Star Trek ‘de Khan rolünü gayet iyi kotarmıştı, Doctor Strange ‘de ise rol kendisine gerçekten çok yakışmış. Kendisinin performansını beğendim.
Görseller en çok beğendiğim kısım oldu, ve kesinlikle kafa ayık izlediğim için çok üzüldüm. Inception ‘in tribal olduğunu düşünüyorsanız, bir de Doctor Strange ‘i kesin izlemeniz lazım. Sanki görsel efekt ve tasarım ekibini yapım süresince magic mushroom diyetine sokmuşlar. Sonsuz pattern’ler, gerçekliğin bükümü, ilüzyonlar, zaman trickleri… Nasıl işlemişlerse, normal kafayla algılayamadı beyin. Şimdi diğer şekilde gidip izleyecegim, bakalim öyle nasıl olacak. Bunun dışında bu triballik genel olarak Zen kültürü etrafında döndürülmüş. Mistik ve Esrarengiz bir havası var. Marvel Multiverse ‘a farklı bir bakış açısı getiriyor, ancak şunu da söylemeden geçemeyecegim ki bugüne kadarki çekilen filmler ve hazırlanan hikaye altyapısı ile bağlantı kurulmadığı gibi, kurulması da pek umursanmamış.
Captain America ile tanıştığımız infinity stone ‘lar, farklı filmler dahilinde karşımıza çıktı ve Guardians of the Galaxy ‘de Thanos ‘ta birleşti şu ana kadar.
Doctor Strange ‘de de bir infinity stone geliyor ama bu güne kadar işlenen hikaye akışı, mekan ve evrensel düzlemle ne bir alakası var, ne de mantıksal bir ilgisi var. Bu kopukluğu Marvel onarır mı derseniz, hiç sanmıyorum, çünkü Marvel her ne kadar konsolide bir evren yaratmış olsa da filmlerde asıl odaklandığı nokta karakterler oluyor. Yani altyapısal eksiklik ve kopuklukların güçlü bir karakter vurgusu ile aşılabileceğine olan inançları, bu konuda olumsuz düşünmeme neden oluyor. Haksız da sayılmazlar, Doctor Strange çıktığı ilk haftada amerikada 85m USD, dünya çağında 325m USD ‘yi zorlayarak beklentilerin de üzerine çıkmış durumda.
Kısacası kesinlikle izleyin, ama mümküne film öncesi biraz cilalanın, öyle gidin.
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.