Ağırlıklı müzik ve enstümanlar kapsamında olsa da bizlere ilginç gelen kickstarter hikayelerini burada sizlerle paylaşıyor olacagiz. Ilk projemiz, Future Sonus ‘tan polifonik synth projesi “Parva”
Austin, Teksas menşeili Future Sonus firması ‘nın sinyal yolu 100% analog ve kontrolleri dijital modüler polifonik synthesizer ‘i Parva, Kickstarter ‘in dikkat çeken projelerinden. Gerçi yabancı olduğumuz bir konsept değil, Elektron da Analog Four ile benzer bir konsepte imza atmıştı.
Öncelikle Parva ‘nın tasarımı oldukça sade ve güzel. Dikey OLED ekran işlevi kadar tasarımsal bütünlüğü de destekliyor. OLED ekran olması, sadece görüntüde kaliteli, içi fos olmadığını gösteriyor. Future Sonus, Parva ‘yı tasarlarken kalite’den kesinlikle ödün vermemiş. Metal alaşım knob ‘lar ise cabası.
Parva ‘yı kendi deyişleri ile Polifonik olarak tanıttık ancak, bir çok farklı seçenekte satın alabilmek mümkün. Monofonik ‘ten 1,2,3,4,5 ve 8 sesli polifonik versiyonlarını alabilmek mümkün. Fiyatı da buna göre değişiklik gösteriyor. Monofonik versiyonu 499 USD ‘den satilirken, 8 sesli polifonik versiyonu 999 USD ‘den satılıyor. Future sonus Parva ‘yı tanıtırken fiyat kapsamında en erişilebilir analog synth demiş ancak göreceli olduğu bariz. zira 999 USD – çok da ucuz bir rakam değil.
Proje 50.000 USD hedef ile yola çıkmış, şu an 127 destekçi ile 100.000 USD ‘ye kadar ulaşmış durumda. Hatta Parva, Mart-Nisan ayı bandında Kickstarter destekçilerine dispatch edilmeye başlanmış bile.
Derinden baktığımızda, belirttiğim gibi aşina olduğum bir konsept ama daha oturaklı – Parva bir synth olarak projelenmiş. Analog Four ‘da garip bir çalışma mantığı vardı, track mantığını da adapte edip, isterseniz 4 track monophonic olarak kullanabilirdiniz – sequencer ile de tek başına kapsamlı bir music box haline gelebilirdi. Polifoni ise 4 ses olup Track ‘leri overlay etmekle oluyordu. Yani bir fonksiyonu elde edebilmek için diğerinden vazgeçmeniz gerekmekteydi. Parva bu kadar karmaşıklaştırmamış – kafadan synth üretmiş. Ancak özelliklerin derinine indiğimizde Parameter Assignable LFO ve Envelope ‘lara baktığımızda tanıdık bir manzara ile karşılaşıyoruz.
Aslında modüler olmasına rağmen çok da portatif bir ürün olduğu söylenemez, bir Arturia KeyStep ‘in 3/2 si ebatlarında – insan kafasından biraz daha büyükçene oturaklı bir alet. Bana sorarsanız bir eksi değil.
Proje 50.000 USD hedef ile yola çıkmış, şu an 127 destekçi ile 100.000 USD ‘ye kadar ulaşmış durumda. Firma ise bu senenin başından itibaren destekçilerine dispatch yapmaya başlamış durumda – ancak hikayenin hüzünlü kısmı ise burada başlıyor.
Özellikle günümüz synth teknolojisinde ve müzik ekipmanı firmalarında en önemli şey know-how. Piyasaya süreceğiniz nihai ürünün tam teşekkül kullanılabilir olması çok önemli – yoksa bekleyenlerdeki hype yerini çok hızlı bir şekilde hayal kırıklığına bırakıyor. Her ne kadar bu tip projelerde ürün çıktıktan sonra kullanıcı feedback ‘leri ile bug ‘lar temizlense de – ilk izlenim artık çok önemli. Parva geliştiricileri kuşkusuz çok iyi bir fikirle yola çıktılar – ancak tamamlanmamış bir ürünü piyasaya sürdüler. Bu nedenle çok sayıda negatif geri bildirim alarak, kickstarter üzerinden oluşturdukları gazın yerini kuşkuya bırakmış oldular.
Parva ‘nın pazarlama noktası fiyat olarak erişilebilir bir ürün olmasıydı – bu nedenle girişim de olsa bir çok kullanıcının ilgisini çekti. 999 dolara 8 ses polifonik bir Parva edinebiliyordunuz – tam bu noktada Korg Minilogue sahneye çıktı. 600-700 USD ‘lik fiyat skalası, güzel tasarımı ve analog devrelere farklı yaklaşımı ile uygun fiyatlı polifonik synth pazarını hedef alarak Parva ‘nın dayanak noktasını ele geçirdi. Parva ne yazık ki, arada kalan bir ürün oldu. Korg Minilogue ‘a 200-300 dolar az ödeyerek klavyesi kendi üzerinde tam teşekkül bir analog synth sahibi olabiliyorsunuz. Assignable LFO ve Envelope eksiği ve dijitalin getirdiği geniş kontrol arayüzü mü yok? Bu durumda da 200-300 dolar fazlasını ödeyerek Elektron AnalogFour sahibi olabiliyorsunuz. Analog Four kendi üzerinde tek oktav mini klavyesi ile bile geniş bir kullanım alanı sunuyor. Parva ‘yı ise klavyeli kullanmak için fazladan ödemeniz gereken 200-300 doları bir MIDI klavye ‘ye yatırmak zorunda kalıyorsunuz.
Tüm bunlarla rekabet etmek zorunda iken, bir de piyasaya hatalarla dolu bir ürün sürmüş oldu Futuresonus. Rekabete odaklanmaktan ziyade, bugünlerde Firmware update ‘ler ile uzun vadede ürünün karakterini oturtmak ile meşguller. Bu arada Reddit ve Gearslutz gibi platform ‘lar genellikle yapıcı yaklaşımların yanısıra genel kanı yazılımın yeterince gelişmemiş olduğu – ki potansiyel alıcıların bu platformlarda fikir aldığını düşünürsek iyi bir referans değil. Parva ‘ya uzun vadede karakterini oturtacak ve şekillenecek bir proje gibi bakmak lazım.
Şu an bir belirsizlik var ama, umarım Futuresonus bu süreçten alnının akıyla çıkar.
Ne olursa olsun, Parva güzel bir girişim, ve şiddetle umuyorum ki hızlı tüketim çağı ‘nın kurbanı olup tarihin tozlu sayfalarında yerini almaz. Yeni tüketim düzeninde, girişimcilerin hata yapma lüksleri artık pek yok – ancak olmalı. Çok güzel bir fikir ile piyasaya giriş yapan Futuresonus – umuyorum ki tarihin tozlu saylarına atılmak yerine, hatalarından ders alacak fırsatı bulur ve mükemmel ve farklı ürünler ile piyasada bir farklılık yaratır.
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.