Space Exploration oyunları ile tanışmam 90 ‘ların en başında, Commodore 64 ‘üm ile oynadığım Elite ‘e dayanır.
Aradan Amigasından Playstation’a kadar bir çok oyun makinesi ve PC geçti ancak, Elite ‘in bıraktığı tad hep damagimda kalmıştır. Bu nedenledir ki yıllar sonra, Elite Dangerous çıkacağı duyurulduğu zaman beni acayip bir heyecan kaplamış olsa da, bir Playstation oyuncusu olarak X-Box exclusive çıkacağını öğrendiğimde dünyam başıma yıkıldı. Halen oynayabilmiş değilim.
Neyse ki Ingiltere merkezli Hello Games, aynı dönemlerde No Man’s Sky adlı oyununu duyurdu. Duyurma ki ne duyurma!
Oyunun kapsamı hem insanı gaza getirecek, hemde canını sıkacak cinsten. her biri birbirinden farklı ve keşfedilebilir 18 quintilyon gezegen. Her gezegene inip, tek tek keşfedebiliyorsunuz, gökyüzüne baktığınızda gördüğünüz tüm yıldızlara seyahat edebiliyorsunuz. Tüm bunları yaparken uzayda savaş verebilir, gezegenler arası ticaret yapabilir…kısacası kafanıza ne eserse yapabilirsiniz. Hello Games, ilk sene sonunda evrenin %99,9 ‘unun halen keşfedilmemiş olacagini hesaplamış.
Oyunda ise, keşfetmiş olduğumuz gezegenleri isimlendirebilecegiz.
Gezegenler ise, gerçekten gezegen boyutlarında. Her gezegenin kendine özgü habitatı, belki akıllı canlıları olacak. Hep beraber keşfedeceğiz ne var ne yok.
Oyunun belli bir hikayesi olmayacağını biliyoruz ancak, bu kadar büyük bir dünyada amaç ve sonuç kavramlarını nasıl işleyecekler, onu açıkçası merak ediyorum. Bunun dışında, zikredilen sayılar o kadar yüksek ki, içerigin bu büyüklüğü destekleyemeyecegi gibi korkularımız da yok değil. Gezegenlerin sayısı insanı büyülese de, bir noktadan sonra kendini görsel olarak bile tekrar eden bir oyun haline gelmesi, herkesin en büyük korkusu.
Oyun single player olarak tasarlanmış, multi-player ise şu an için düşünülmüyor. Hello Games, oyunun en başından beri single player düşünüldügünü ve bu odaktan kaymak istemediklerini açıkça belirtti. Bu nedenle kankalarla No Man’s Sky partilerine elveda diyebilirsiniz. Single Player olmasına ragmen, isimlendirdigim bir gezegen ‘in tüm oyuncular tarafından görülmesini isterim, umarım bu şekildedir. Sadece benim konsolumda değişecek ise, isimlendirmenin pek anlamı da kalmıyor.
Bunun haricinde, koca uzayı tabanvay gezmek söz konusu değil, çok geniş yelpazede geliştirilebilir bir uzay geminiz olacak.
Gidilen her gezegende de çıkıp yürüyecek halimiz yok, bu nedenle gene çok geniş yelpazede geliştirilebilir bir uzay giysimiz olacak.
Karakter açısından savaşçı, tüccar veya gezgin olmak üzere üç katerogi var, ancak bu katerogilerle sınırlandırılmıyorsunuz. Kendi oyun tarzınıza göre karışık bir karakter yaratabilirsiniz.
Oyun, bir çok geciktirmeden sonra, umuyoruz ki bir gecikmeye daha kalmadan, 9 Agustos 2016 ‘da biz oyunseverler ile buluşacak. Gerçekten heyecanla bekliyoruz.
Ön siparişimi verdim bile, heyecanla bekliyoruz, ancak hazır “hiç bitmeyen oyun” dan konuşurken, yeni oyunlar ile ilgili ufak bir serzenişte de bulunayım. Oyunlara ayırılabilen vaktin yaş ilerledikçe ve iş hayatı ile iyice kısıtlandığını göz önünde bulundurursak, oyunlar fazlasıyla uzun yapiliyor. Witcher III ‘ü bitirmem herhalde bir kaç ayımı almıştır, Fallout 4 ‘ü ise “bitmez abi bu” diyip rafa kaldırdım bir noktadan sonra. Metal Gear Solid V ‘de ise, üç farklı bitiş varmış, aldım ama uğraşmadım bile…Şimdi de gelmiş diyorlar ki, buyurun, size bitmeyen oyun yaptık. Sağolasın kanka…
Yeni jenerasyon oyunlar gerçekten görsellik olarak çok ileride, belki de zamanında hayal edemediğimiz kadar ilerledi, ancak çoğu zaman eskinin çıtır bir iki haftada biten oyunlarını gerçekten özlüyorum. Özellikle point & click adventure oyunları, burnumda tütüyor.
Konudan sapmadan, No Man’s Sky’a geri dönelim, ve oyun içi görselleri içeren tüm trailer’ların derlendiği videomuzu izleyelim.
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.