Synth öğrenmenin en keyifli, eğlenceli ve güzel yolu, hiç kuşkusuz ele alıp saatlerce oynamaktan, kontrolleri gevelemekten geçiyor. Kafa yormak ve keşfetmek, en güzel macera.
Konuyu öğrenme hevesiniz varsa, ama öğrenciliğinizi geçirmiş ve iş güç eş çoluk çocuk derken günde (hatta haftada) ayırabileceğiniz vakit oldukça daraldı ise – “müsait bir zamanda el atarım ya” diyip bu yola hiç girmemeniz çok olası. Malum, yol uzun ve zaman yiyecek gibi görünüyor.
Ancak her enstrümanda olduğu gibi, en zor kısım ilk başlarıdır, neyin ne olduğunu kavradığınızda, artık üretmeye başlarsınız. Syntorial adlı program, bu yolu oldukça kısaltıyor ve teknik bilgileri öğrenim sürecinden çıkartarak, tamamen kulak eğitimi ve synth kullanımına odaklı bir eğitim altyapısı sunuyor.
Program, toplamda 119 dersten oluşuyor. Synth paneli, ilk derste sadece osilatör ve sınırlı waveform’lar ile açılıyor, ve 119. dersin sonunda tam teşekküllü bir synth ortamını size öğretmiş oluyor. Ve her bir parça ve birbirleri ile olan ilişkileri ders ders anlatılıyor ve ses tasarımının püf noktaları sizlere veriliyor. Belki alışkanlıktan kopmak istemezsiniz, Syntorial, ders boyunca kullandırdığı Synth modelini DAW ‘iniza entegre etmeniz için plug-in olarak da sağlıyor.
Arada ufak quizler ile bilgilerinizi ve kulağınızı pekiştiriyorsunuz.
Her dersin sonunda, size bir örnek ses veriliyor, parametrelerle oynayarak, sesin aynısını yakalamaya çalışıyorsunuz. Böylece her bir ders sonunda, kulağınızı ve parametrelerin işlevlerini kullanırken kafanıza kazıyorsunuz.
1 saatte en az iki dersi geride bırakabiliyorsunuz, buna göre her gün sadece bir saat ayırarak, iki ayın sonunda tam teşekküllü bir synth kullanıcısı ortaya çıkartıyor.
Zaten gerek software gerek hardware synth’ler olsun, kontrol ve parametreler hemen hemen her yerde aynı, çok daha profesyonel makinelerde bile biraz daha detaylı olmasına ragmen, burada aldığınız eğitim ile hemen yolunuzu bulabiliyorsunuz.
Açıkçası online veya yazılımsal eğitim platformlarını oldum olası sevmem. Özellikle müzik öğreniminde bire bir ilgi ve püf noktaların gösterilmesi, hataların düzeltilmesi hususunda özel derslerin veya yoğun pratik eğitimlerin çok önemli olduğunu düşünüyorum ancak, Syntorial bu konudaki algımı yıkan ilk program oldu. Bunun sebebi ise, synth kullanımı ‘nın el becerisinden çok kulak hassasiyeti ile ilgili olması. Detune gibi fonksiyonların işleyişini anlamak için tabii ki temel müzik bilgisine sahip olmak gerekiyor ancak, neyin ne olduğunu bilmeyene bile anlatabilecek bir şekilde hazırlanmış.
Öğrenim sürecinde de herhangi bir setup kurmanıza, MIDI klavye almanıza ihtiyaç yok. Keyboard klavyesi ile yüklediğiniz gibi aksiyona girebiliyorsunuz. Ben çok beğendim.
Syntorial tabii olarak, bir takım detaylardan yoksun, bir synth ‘in nasıl çalıştığı konusunda teknik bilgiyi tamamen es geçmiş, bu nedenle özellikle analog meraklısıysanız Syntorial ‘dan sonra bilginizi derinleştirme ihtiyacı duyacaksınızdır, bu konuda hazırlıklı olun.
Zaten deneyimli bir synth kullanıcısı iseniz, syntorial size zaten bildiğinizi gösteriyordur, ancak üzerinden bir hızlıca geçmek en deneyimliye bile unuttuğu birşeyleri yeniden hatırlatacaktır.
Eğer öğrenmek istiyorsanız ama vakit bulamıyorsanız, ayıracağınız vakit kısıtlı ise, size çok gaz ve güzel bir öğrenme ortamı sunuyor. Kesinlikle tavsiye ederim.
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.