Gelişen teknoloji ile küçülen aletler kervanına Synthesizer ‘lar da katıldı.
Artık aklımıza gelen bir melodiyi veya şarkıyı ses kaydedicisine ‘a mırıldanıp, eve dönünce aletlere abanma çağı yavaş yavaş kapanıyor. Artık herkez müziğini – en azından taslağını – aklına geldiği gibi yapmak istiyor. Bu baglamda taşınabilir modeller, endüstrinin hızla gelişen trendlerinden biri.
Bu konudaki en büyük patlamayı Isveçli Teenage Engineering firması, şık tasarımlı, kolay arayüzlü, tape recorder sampling ve synth özellikleri ile taşınabilir OP-1 modeli ile bu trendin öncülerinden oldu. OP-1 bu konuda büyük sükse yarattı, zira ufak boyutları, pille çalışır haline göre, sadece taslak makinesi olmaktan çok daha fazlasını yapabilen bir alet oldu.
Gelişen dijital dünya, kapasiteleri yükseltirken, ebatları küçültüyor. Her ne kadar endüstri bu aralar analog, vinyl ve vintage trendlerinde seyretse de, dijitalliğin getirdigi taşınabilirlik, herkes tarafından aranan birşey ve dijital müzik aletleri, sonunda gelişmesi gereken kulvarı bulmuş gibi duruyor.
New York ‘lu genç endüstriyel tasarımcı Pavel Golovkin, 2017 Sonbaharında piyasaya sürülmesi beklenen Zont Synthesizer ile bu trend’e yepyeni bir yaklaşım getiriyor.
Zont, akıllı telefon ebatlarında, çok güzel tasarlanmış bir dijital synthesizer. Görüntü olarak bir hesap makinesini andırıyor.
Tuşlar plastik ve yumuşak dokunuşlu, 4 adet knob kontrol tuşları hariç 16 tuş içeriyor. Tuşlar LED aydınlatmalı ve arayüzde önemli bir yer tutacak gibi görünüyor.
Kanal desteği olacak mı belirtilmemiş ancak sequencing yapabiliyorsunuz.
Analog synth lerdeki gibi ses Osilatör ‘den üretilmiyor, bunun yerine değiştirilebilir ses kartuşları ile çok çeşitli baz sesler saglanabiliyor. Bunun dışında her biri ayrı bir sound engine, her kartuş için farklı kullanım ve arayüzlere geçmek mümkün. Çocukluğunda eline Game Boy almış olanlar, hem güzel bir nostalji yaşayacak, hem de kullanıma gayet aşına olacaklardır.
Ayrıca, Zont her ne kadar gayet yetenekli bir alet ise de, kapasitesi bakımından kullanımı biraz kompleks olabilir. Bunun için kullanımı daha özelleştirmek veya kolaylaştırmak için, farklı sequencer, kompozisyon ve ritm arayüz baglama destegini saglayan Evrensel girişler bulunuyor. Tabi bunun tam tersi de mevcut, basit bir dock ile Zont ‘u, kolayca stüdyonuzun tak-çıkar bir parçası yapabiliyorsunuz.
Zont, bluetooth ile telefon ve tabletlerinizle de iletisime gecebiliyor.
3,5mm kulaklık girişi referans kulaklığı kullanımını zorlaştırsa da basit bir adaptörle en az kayıpla atlatılabilecek bir konu.
Ve tabii ki, yaptıklarınızı DAW ‘a atmak için USB-C girisi de mevcut.
Örnek sesler ve videolar paylaşmak isterdik, ancak ürün ile ilgili herhangi bir prototip çalışma veya içerik mevcut değil.
Cüzdan, anahtar, sigara ve telefon dörtlüsünden sonra, evden çıkarken unutmamamız gerekenler listesine bir şey daha eklenecek.
Çıksa da oynasak…
Ürünü kendi sitesinden de takip edebilirsiniz.
http://zontsound.com/
Ürünün tasarımcısı Pavel Golovkin ile ilgili de kendisine sitesinden bir göz atabilirsiniz.
http://pavelglvkn.com/
Leave a Reply
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.